Náklady na provoz webu

Cena za vytvoření webových stránek je individuální. Je přímo úměrná komplexnosti projektu a samotné časové náročnosti pro jeho vyhotovení.

V každém případě je potřeba mít stránky nebo webovou aplikaci někde virtuálně umístěnou. Při provozu webu tedy platíte hlavně položku web hostingu, což je virtuální úložiště pro Vaší aplikaci. Velmi často se proto využívá tzv. virtuální server, který umožňuje provoz webů za podstatně nižší provozní náklady, než je tomu v případě tzv. „dedikovaných serverů“. Výkon hlavního serveru (hypervizoru) tak sdílíte s dalšími uživateli, kteří zde také provozují odděleně své aplikace. Cena za provoz virtuálního stroje se odvíjí od požadované velikosti datového úložiště a také dalšími hardwarovými / softwarovými požadavky. Weby s robustním redakčním systémem mohou využít až kolem 1GB prostoru. 1GB prostoru znamená náklady cca. 1200 Kč / rok.

Další pravidelnou položkou je poplatek za doménový název. Tento poplatek se liší v závislosti na koncovce domény (TLD). Za CZ domény je to kolem 200 za rok. Domény se speciální TLD koncovkou se pohybují do 1000Kč / rok.

V celkovém součtu tedy platíte následující:

  • Webhosting – cca. 1800 Kč (5GB prostoru) + Emaily
  • Doména (CZ) – 200 Kč

Celkem: 2000 Kč / rok

Stejná cena platí i pro provoz E-shopu, pokud velikost prodejní platformy nepřekročí 5GB.